Skip to main content

Potrebujete radu? +421 948 636 363

Blog

Sú batérie do nákladných vozidiel bezúdržbové ?

Údržba batérie nákladných vozidiel

Kamiónové batérie ani v súčasnosti nemožno označiť za bezúdržbové (aj ked niektorý výrobcovia ich označuju za bezúdržbové) z dôvodu, že sú využívané iným spôsobom ako klasické autobatérie. Zásadný rozdiel je v tom, koľko času vozidlo trávi jazdou. Počas jazdy sú batérie neustále dobíjané, čo spôsobuje neustále plynovanie a následný odpar vody z elektrolytu. Existuje však veľa faktorov, ktoré ovplyvňujú výkon batérie, ako je hmotnosť nákladu, teplota, denná doba a trvanie jazdy. Najlepším spôsobom údržby batérie nákladného vozidla je vykonať ročný servis a tiež ju nechať otestovať, ak si nie ste istý jej stavom.

Funkcie ako cúvacie kamery, upozornenia na vybočenie z jazdného pruhu a zariadenia na sledovanie mŕtveho uhla môžu prispieť k zvýšeniu bezpečnosti vodiča. Ak je však batéria úžitkového nákladného vozidla chybná alebo poškodená, obmedzuje to fungovanie týchto pokročilých bezpečnostných prvkov a vystavuje vodiča aj ostatných na ceste riziku kolízie.

Tu je dôvod, prečo sú všetky aspekty batérií pre úžitkové vozidlá – od výberu správnych špecifikácií batérie až po údržbu batérie medzi jazdami – kľúčové pre bezpečnosť.

Komerčné nákladné vozidlá zvyčajne trávia celý deň na ceste niekoľko dní po sebe a vozidlo môže jazdiť aj cez noc, ak má spaciu kabínu. To znamená, že batérie pre komerčné nákladné vozidlá musia byť väčšie, aby mali dostatok miesta pre hrubšie olovené platne vo vnútri, ktoré môžu dodať viac energie. 

Keď je nákladné vozidlo vybavené správnymi batériami pre optimálny výkon, udržanie tohto výkonu a dosiahnutie predpokladanej životnosti batérie bude závisieť od pravidelnej údržby. 

Údržba batérií úžitkových vozidiel:

Batérie pravidelne testujte. Nákladné vozidlá by mali absolvovať preventívnu údržbu každých šesť mesiacov.  Hodnota by mala byť približne 12,60 až 12,80 voltov. Ak batéria klesne pod 12 voltov na testeri batérií, je čas na jej kontrolu.

Vyčistite batériu. Korózia sa môže prirodzene hromadiť na svorkách batérie a môže oslabiť výkon batérie. Vyčistite póly batérie každých tri až šesť mesiacov pomocou  drôtenej kefy.

V prípade potreby doplniť destilovanú vodu. Ak je batéria vozidla zaplavená , bude potrebné doplniť hladinu elektrolytu. Za týmto účelom pridajte do batérie destilovanú vodu, kým nezakryje olovené platne vo vnútri. Potreba dopĺňania destilovanej vody do batérie sa bude líšiť v závislosti od používania. Na správne nabitie batérií návesu použite dostatočne výkonnú nabíjačku batérií a postupujte podľa pokynov výrobcu.